Kolač sa suvim smokvama i šljivama / Dried figs and prunes cake
* English and Italian translation down below. *
Ima nešto čarobno u ukusu i teksturi smokava.
Obožavam njihov prirodno slatki ukus. ☺
Ono u čemu još više uživamo jesu suve smokve.
Kada ove slatke komadiće okupa Sunce ukus im je još bolji, jači, nalik medu.
Divni su za užinu umesto grickalica, fantastični za doručak uz jogurt i obezbeđuju savršeni završetak dana lagane i elegantne večere posluženi na tanjiru sa sirom i kvalitetnim vinom.
Prosto morate voleti njihovu široku primenu. ☺
Što se mene tiče, ja ih izrazito volim u kolačima. Naročito u ovim jednostavnim, sunđerastim i pomalo rustičnim biskvitima. Što se ovog kolača tiče, pored smokava imamo i podjednako ukusne suve šljive.
Dekoracija nije potrebna, malo šećera u prahu, šoljica vrućeg čaja i možete uživati u njenoj jednostavnosti. ☺
Ima nešto čarobno u ukusu i teksturi smokava.
Obožavam njihov prirodno slatki ukus. ☺
Ono u čemu još više uživamo jesu suve smokve.
Kada ove slatke komadiće okupa Sunce ukus im je još bolji, jači, nalik medu.
Divni su za užinu umesto grickalica, fantastični za doručak uz jogurt i obezbeđuju savršeni završetak dana lagane i elegantne večere posluženi na tanjiru sa sirom i kvalitetnim vinom.
Prosto morate voleti njihovu široku primenu. ☺
Što se mene tiče, ja ih izrazito volim u kolačima. Naročito u ovim jednostavnim, sunđerastim i pomalo rustičnim biskvitima. Što se ovog kolača tiče, pored smokava imamo i podjednako ukusne suve šljive.
Dekoracija nije potrebna, malo šećera u prahu, šoljica vrućeg čaja i možete uživati u njenoj jednostavnosti. ☺
Vreme spremanja: 45 minuta | Jednostavno
SASTOJCI:
3 jaja
300-350 gr šećera
280-300 gr. brašna
200 ml. mleka
200 ml. ulja
1/2 praška za pecivo
1 kesica rum šećera ili par kapi ekstrata ruma
50-70 gr. seckanih smokava
50-70 gr. seckanih suvih šljiva
PRIPREMA:
- U posudu za mikser umutite jaja, šećer, brašno, mleko, ulje, prašak za pecivo i rum šečer ili ekstrat ruma.
- Smesu sipati u pleh za pečenje prethodno obložen pek papirom.
- Dodati seckane šljive i smokve u" živo", nepečeno testo.
- Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta.
- Kolač posuti šećerom u prahu ili premazati šlagom, ako volite.
Buon appetito!
" Sweet and delicious sponge cake with dried figs and plums. Perfect for breakfast or afternoon snack."
ENG: Total time: 45 minutes | Easy
INGREDIENTS:
3 eggs
300-350 gr. sugar
280-300 gr. flour
200 ml. milk
200 ml. oil
1/2 baking powder
1 rum sugar or a few drops of rum extract
50-70 gr. chopped figs
50-70 gr. chopped prunes
PREPARATION:
- In the bowl beat the eggs, sugar, flour, milk, oil, baking powder, rum sugar or rum extract.
- Pour the mixture into baking pan previously lined with parchment paper.
- Add chopped prunes and figs in a unbaked dough.
- Bake in preheated oven at 180°C for about 25 minutes.
- Sprinkle the cake with powdered sugar or whipped cream, if you like.
Buon appetito!
"Torta di fichi secci e prugne. Un dolce dedicato a tutti gli amanti dei fichi. Questo dolce rustico è facilissimo da preparare, ottimo da gustare con una tazza di tè caldo."
IT: Tempo totale: 45 minuti | Facile
INGREDIENTI:
3 uova
300-350 gr. di zucchero
280-300 gr. di farina
200 ml. di latte
200 ml. di olio
1/2 lievito in polvere
1 di zucchero rum o qualche goccia di estratto di rum
50-70 gr. fichi tagliati
50-70 gr. prugne secche tritate
PREPARAZIONE:
- Montare a lungo le uova con lo zucchero. Aggiungere lentamente la farina a pioggia, olio, latte, qualche goccia di estratto di rum e infine il lievito per dolci formando un composto spumoso.
- Aggiungere le prugne e fichi tagliati.
- Versare l’impasto. Infornate in forno preriscaldato a 180°C per circa 25 minuti. Cospargere la torta con zucchero a velo o panna montata, se volete.
Buon appetito!
0 коментара