Podvarak / Sauerkraut dish with chicken
* English and Italian translation down below. *
Još jedno zimsko jelo. ☺
Pre par dana ( možda i malo više) imali smo istinsku kraljicu zime na blogu - sarmu.
Danas imamo podjednako divno jelo, jakog ukusa i mirisa, spremano na nešto malo drugačiji način od sarme - podvarak.
Podvarak je jedan od tri omiljena zimska recepta u našem domu. Prvi je sarma, drugi je gorenavedeni podvarak i treći prokule. Sva tri spremana od skoro pa istih sastojaka, ali je svaki jedinstven na svoj način.
Podvarak možete spremati sa piletinom i ćuretinom, koje, po mom mišljenju, najbolje idu uz ovo jelo, ali takođe možete dodati i neko drugo meso. Neki ga vole sa pirinčem, neki bez. Stvar ukusa. ☺
Ovom jelu je potrebno određeno vreme da se skuva i na kraju još malo vremena da se zapeče u rerni. No, onog momenta kad ga probate isplatiće se svaki uloženi trud i vreme.
Podvarak se kod nas retko garnira uz salatu, ali je jako fin uz proju ili feferone. Otvara apetit. ☺
Još jedno zimsko jelo. ☺
Pre par dana ( možda i malo više) imali smo istinsku kraljicu zime na blogu - sarmu.
Danas imamo podjednako divno jelo, jakog ukusa i mirisa, spremano na nešto malo drugačiji način od sarme - podvarak.
Podvarak je jedan od tri omiljena zimska recepta u našem domu. Prvi je sarma, drugi je gorenavedeni podvarak i treći prokule. Sva tri spremana od skoro pa istih sastojaka, ali je svaki jedinstven na svoj način.
Podvarak možete spremati sa piletinom i ćuretinom, koje, po mom mišljenju, najbolje idu uz ovo jelo, ali takođe možete dodati i neko drugo meso. Neki ga vole sa pirinčem, neki bez. Stvar ukusa. ☺
Ovom jelu je potrebno određeno vreme da se skuva i na kraju još malo vremena da se zapeče u rerni. No, onog momenta kad ga probate isplatiće se svaki uloženi trud i vreme.
Podvarak se kod nas retko garnira uz salatu, ali je jako fin uz proju ili feferone. Otvara apetit. ☺
Vreme spremanja: 3h | Srednje zahtevno
SASTOJCI:
1,5 kg. - 2kg. sitno seckanog kupusa ribanca
500-600 gr. piletine ili ćuretine
5-7 čena belog luka
2 kašike masti
2 kašičice slatke crvene paprike (Aleva)
So (Vegeta), biber ( mleveni i u zrnu), lovorov list
PRIPREMA:
- Kupus oprati, staviti u dublju šerpu.
- Meso oprati, dodati kupusu.
- Dodati potrebne začine: biber u zrnu ( par zrna), Alevu papriku, par listova lovora i mast. Naliti vodom do površine kupusa i staviti da se kuva. Vodu dolivati po potrebi tokom kuvanja.
- Kada su meso i kupus mekani, dodati so ili Vegetu i mleveni biber po ukusu.
- Kupus staviti u zagrejanu rernu i peći na 200°C dok ne porumeni.
Buon appetito!
"Serbian dish made of finely chopped sauerkraut, garlic cloves and meat, usually pork roast, turkey or chicken, which are combined and baked in an oven."
ENG: Total time: 3h | Medium
INGREDIENTS:
1.5 kg. - 2kg. finely chopped sauerkraut
500-600 gr. chicken or turkey meat
5-7 garlic cloves
2 Tbsp lard
2 tsp sweet ground paprika
Salt, pepper (ground and peppercorns), bay leaf
PREPARATION:
- Wash the sauerkraut under cold running water, and then soak it in cold water 10 to 20 minutes to reduce it's sourness.
- Add the sauerkraut in a deep cooking pot, then add ground sweet paprika, peppercorns, bay leaves and lard.
- Lay the meat on top of the sauerkraut. Pour water and cook on over medium heat until sauerkraut and meat become soft.
- Add salt and pepper by taste.
- When the sauerkraut is done put it in the pre-heated oven at 200°C until forms a nice golden crust on top.
Buon appetito!
"Un piatto tipico della cucina serba, fatto di crauti finemente tritati, spicchi d'aglio e carne (arrosto di maiale, carne di tacchino o pollo) che vengono combinati e cotti in forno."
IT: Tempo totale: 3h | Medio
INGREDIENTI:
1,5 kg. - 2kg. di crauti, finemente tritati
500-600 gr. di pollo o tacchino
5-7 spicchi d'aglio
2 cucchiai di strutto
2 cucchiaini di paprika dolce
Sale, pepe (+ grani di pepe), foglia di alloro
PREPARAZIONE:
- Lavare i crauti sotto l'acqua fredda e poi immergerlo in acqua per 10-20 minuti per ridurre l'acidità.
- Mettere i crauti in una pentola profonda, quindi aggiungere paprika dolce, grani di pepe nero, alloro e strutto.
- Mettere la carne sulla parte superiore del crauti. Versare l'acqua e cuocere a fuoco medio fino a quando crauti e carne diventano morbidi.
- Aggiungere sale e pepe al gusto.
- Quando i crauti è pronto, mettere in forno preriscaldato a 200°C fino a quando forma una bella crosticina dorata.
Buon appetito!
0 коментара