Kadaif / Kadaif
* English and Italian translation down below. *
Vreme je za nešto slatko. ☺
Kadaif je uvek oberučke dočekan kod nas. ☺
Prhka i sočna poslastica, pravi se od brašna i vode u vidu tankih rezanaca i najčešće je punjena pistaćima, orasima, bademima ili lešnicima uz obavezan preliv / šerbet.
Mi kadaif do sada nismo probali sa pistaćima ili bademima/lešnicima. Kod nas se obično sprema sa orasima i suvim grožđem. Takav recept Vam i prenosim.
Prvi kadaif smo probali par godina unazad, gotove kore smo uzeli na obližnjoj pijaci i oduševili se ukusom. Što se preliva tiče, pravi se na vrlo sličan način kao i za baklavu, od šećera i vode. Ja sam ovaj put u šerbet dodala i sok od jedne pomorandže i sok od pola limuna.
Ako ste ljubitelj ovakvih recepata, ovaj ćete definitivno svrstati u omiljene. ☺
Vreme je za nešto slatko. ☺
Kadaif je uvek oberučke dočekan kod nas. ☺
Prhka i sočna poslastica, pravi se od brašna i vode u vidu tankih rezanaca i najčešće je punjena pistaćima, orasima, bademima ili lešnicima uz obavezan preliv / šerbet.
Mi kadaif do sada nismo probali sa pistaćima ili bademima/lešnicima. Kod nas se obično sprema sa orasima i suvim grožđem. Takav recept Vam i prenosim.
Prvi kadaif smo probali par godina unazad, gotove kore smo uzeli na obližnjoj pijaci i oduševili se ukusom. Što se preliva tiče, pravi se na vrlo sličan način kao i za baklavu, od šećera i vode. Ja sam ovaj put u šerbet dodala i sok od jedne pomorandže i sok od pola limuna.
Ako ste ljubitelj ovakvih recepata, ovaj ćete definitivno svrstati u omiljene. ☺
Vreme spremanja: 10 minuta | Jednostavno
SASTOJCI:
500 gr. gotovih rezanaca za kadaif
200 gr. oraha
50-70 gr. suvog grožđa
Za sirup:
250-300 gr. šećera
200-250 ml. vode
1/2 limunovog soka
Sok od 1 pomorandže
PRIPREMA:
- Skuvati šerbet od vode, šećera, limunovog i pomorandžinog soka.
- Samleti orahe i posuti po kadaifu. Dodati i suvo grožđe.
- Preliti sirupom i ostaviti u frižider da se ohladi i dobro upije sirup.
Buon appetito!
"Very tasty, this sweet and moist pastry is usually made of flour and water, filled with walnuts, raisins, pistachios, almonds or hazelnuts, topped with syrup made of sugar and water. It’s like a very light, crispy version of baklava, also the methods and ingredients are pretty much similar. Enjoy."
ENG: Total time: 10 minutes | Easy
INGREDIENTS:
500 gr. kadaif
200 gr. walnuts
50-70 gr. raisins
For syrup:
250-300 gr. sugar
200-250 ml. water
1/2 lemon juice
1 orange juice
PREPARATION:
- Cook the syrup by adding water, sugar, lemon and orange juice in a cooking pot and bring to boil.
- Chop walnuts and sprinkle on the top of kadaif. Also add raisins.
- Pour the syrup over kadaif and leave it in the fridge to cool and soak.
Buon appetito!
"Il kadaif è un tipo di spaghetto molto fine usato per preparare dolci e pasticcini. Lo si puo comprare fresco ed cuocerlo dopo al forno, oppure acquistare le confezioni gia cotte. Il suo sapore è molto dolce e la sua presentazione sul piatto stimola l’appetito."
IT: Tempo totale: 10 minuti | Facile
INGREDIENTI:
500 gr. di kadaif
200 gr. di noci
50-70 gr. di uva passa
Per lo sciroppo:
200-300 gr. di zucchero
200-250 ml. di acqua
Succo di 1/2 limone
Succo di 1 arancia
PREPARATION:
- Preparate lo sciroppo sciogliendo lo zucchero nell’acqua e portare ad ebollizione per 3 minuti e aggiungere succo di limone e succo di arancia.
- Tritate le noci e cospargere sulla parte superiore della kadaif. Anche aggiungere l'uvetta.
- Versate lo sciroppo, su tutto il dolce e coprite con 1 foglio di carta d’alluminio facendolo riposare per 1 ora.
Buon appetito!
0 коментара