Ruska salata / Russian(Olivye) salad
* English and Italian translation down below. *
Nova godina nam je stigla, dok nam Božićni praznici tek predstoje. ☺
Juče smo imali tradicionalnu, ali kao i uvek fantastičnu sarmu i predivni sirup od pomorandže koji će Vas zasigurno oduševiti.
E, a danas imamo rusku salatu. ☺
Ruska salata je klasik praznične trpeze i kod nas je uvek rado viđena. Osmišljena i napravljena od strane Lucien-a Olivier-a davne 1860.godine, poznata je i kao "салат Оливье". Mi je spremamo na sasvim običan, klasičan način.
Klasična ruska salata sadrži grašak, krompir, šargarepu, kuvana jaja, kisele krastavce, šunku ili piletinu i naravno majonez. Danas, kao što je to običaj sa receptima, svaka kuća ima svoj način pripreme ove salate. Neki dodaju kobasicu, dok je neki zamenjuju šunkom ili piletinom. Neko stavlja kisele krastavce, neko obične, a neko i mešavinu oba. Ista stvar je i sa majonezom: klasičan ili pomešan sa kiselom pavlakom.
Ovu salatu lako možete pretvoriti u posnu, a ako izbacite šunku dobićete francusku salatu. Oduzeće Vam nešto više vremena nego obično, ali se svaki trud definitivno isplati. ☺
Nova godina nam je stigla, dok nam Božićni praznici tek predstoje. ☺
Juče smo imali tradicionalnu, ali kao i uvek fantastičnu sarmu i predivni sirup od pomorandže koji će Vas zasigurno oduševiti.
E, a danas imamo rusku salatu. ☺
Ruska salata je klasik praznične trpeze i kod nas je uvek rado viđena. Osmišljena i napravljena od strane Lucien-a Olivier-a davne 1860.godine, poznata je i kao "салат Оливье". Mi je spremamo na sasvim običan, klasičan način.
Klasična ruska salata sadrži grašak, krompir, šargarepu, kuvana jaja, kisele krastavce, šunku ili piletinu i naravno majonez. Danas, kao što je to običaj sa receptima, svaka kuća ima svoj način pripreme ove salate. Neki dodaju kobasicu, dok je neki zamenjuju šunkom ili piletinom. Neko stavlja kisele krastavce, neko obične, a neko i mešavinu oba. Ista stvar je i sa majonezom: klasičan ili pomešan sa kiselom pavlakom.
Ovu salatu lako možete pretvoriti u posnu, a ako izbacite šunku dobićete francusku salatu. Oduzeće Vam nešto više vremena nego obično, ali se svaki trud definitivno isplati. ☺
Vreme spremanja: 45 minuta | Jednostavno
SASTOJCI:
500 gr. svežeg ili zamrznutog povrća (krompir, šargarepa, grašak)
100-150 gr. šunke
2-3 kisela krastavca
2-3 kuvana jaja
300 gr. majoneza
Limunov sok
PRIPREMA:
- Krompir, šargarepu i grašak iseći na sitne kockice. Staviti u ključalu posoljenu vodu i kuvati.
- Šunku, kisele krastavčiće i kuvana jaja iseći na kockice.
- Sve sastojke pomešati, dodati majonez, limunov sok i začine po potrebi. Dobro izmešati i staviti u frižider da se ohladi. Servirati hladno.
Buon appetito!
" Olivier ( Olivye) salad is a traditional salad dish in Russian cuisine, which is also popular in many other European countries. It's usually made with diced boiled potatoes, carrots, pickles, green peas, eggs, ham or sometimes chicken, dressed with mayonnaise. Super simple and super delicious."
ENG: Total time: 45 minutes | Easy
INGREDIENTS:
500 gr. fresh or frozen vegetables (potatoes, carrots, peas)
100-150 gr. ham
2-3 pickles
2-3 boiled eggs
300 gr. mayonnaise
Lemon juice
PREPARATION:
- Cut potatoes, carrots and peas into small cubes. Put in boiling salted water and cook.
- Cut ham, pickles and boiled eggs into cubes.
- Mix it all together, add mayonnaise, lemon juice and spices if necessary. Stir well and put in the fridge to cool. Serve cold.
Buon appetito!
" Preparata in svariati modi, l'insalata russa è formata principalmente da verdure miste e maionese; può essere servita come contorno o antipasto freddo durante tutto l’anno, anche se generalmente viene preparata sotto le feste a Natale e capodanno."
IT: Tempo totale: 45 minuti | Facile
INGREDIENTI:
500 gr. di verdure fresche o surgelate (patate, carote, piselli)
100-150 gr. di prosciutto
2-3 cetriolini sottaceto
2-3 uova
300 gr. di maionese
Succo di limone
PREPARAZIONE:
- Per preparare l'insalata russa lavate le verdure sotto l'acqua. Sbucciatele con un pelaverdure quindi tagliate le patate a fettine e poi a dadini. Tagliate anche le carote a cubetti.
- In una pentola ampia fate cuocere le verdure, prima le patate, poi le carote e infine i piselli.
- Quando le verdure saranno pronte, fatele intiepidire e tenete da parte.
- In un pentolino fate rassodare le uova, fatele raffreddare sotto un getto d’acqua fredda. Sbucciatele e tagliatele a spicchi.
- Quando le verdure saranno tiepide, ponetele in una ciotola ampia.
- Aggiungete la maionese, uova, cetriolini sottaceto e succo di limone.
- Mescolate con un cucchiaio per amalgamare bene tutti gli ingredienti e mettetela in frigorifero per almeno un'ora a raffreddare, dopodiché la vostra insalata russa sarà pronta per essere servita.
Buon appetito!
0 коментара