Banana pita-kolač / Banana pie

* English and Italian translation down below.

Volite li recepte sa bananama? :) 

Donosim Vam recept za ovu jednostavnu pitu / kolač / tortu od banana, koju ćete naprosto obožavati.
Toliko je ukusna i kremasta da mi je slikanje predstavljalo pravi problem: nestala je u tren oka. :) 
Ovih dana sam želela da napravim nešto od banana. Tražeći inspiraciju na Pinterest-u naišla sam na dosta recepata za pitu sa bananama. ,,Divno!'', pomislih. Ne peku se, sadrže keks, banane i fil po izboru. Plus, gotova je za 15 minuta. Poslastica u koju ne idu jaja, brašno, prašak za pecivo ili puter.
Originalni naziv joj je, kao što već rekoh, Pita od banana, ili Banana pita. Ako mene pitate, više me podseća na na neki kolač ili manju torticu.



Klasična, elegantna i nežna. Tako bih je opisala.
Same fotografije Vam govore o njenoj teksturi. Odlična je ukoliko imate goste, preukusna za decu, kada nemate vremena za torte ili kolače koji zahtevaju par sati spremanja, za doručak ili kao slatku završnicu posle ručka. 
Kombinacija banana, keksa i karamele je uvek pun pogodak. :)



No, da počnemo od prvog sloja-kore. Lagana i rustična. Napravljena od, svima vrlo dobro poznate, Plazme keksa i banana. Da, tako je. Samo ta dva sastojka. :)
Kora se izvrsno seče nakon što kolač dobro ohladite u frižideru. Hrskava i meka u isto vreme. 
Što se banana tiče, nemojte koristiti one tvrde, zelene banane, već zrele, pomalo braonkaste boje jer banane koje su zrelije lakše vežu smesu, ukusnije su i slađe.
Drugi sloj su banane iseckane na kolutiće i poređane po kori.
Mala napomena: primetićete da je kora, nakon što je umesite i oblikujete u plehu ili činiji, nedovoljno tvrda da bi se sekla. Zato ćete je ostaviti u frižider da se dooobro ohladi. Kada kažem dobro mislim na 3-4h. Ukoliko ne raspolažete sa toliko slobodnog vremena, ostavite koru u zamrzivač na, otprilike, pola sata do sat vremena.
I treći sloj je karamel puding koji se fenomenalno stopio sa bananama i korom.
Što se dekoracije tiče, koristila sam šlag.



Fino ohlađena, odlično se seče, a svaki zalogaj je sve bolji od prethodnog. :) 
Ukusna je i veoma osvežavajuća. Bogatog ukusa, hrskave podloge i fantastičnog fila od karamele koji se stapa sa bananama čineći da se ovaj kolač / pita / torta prosto topi u ustima.


Vreme spremanja: 20 minuta
..................
Sastojci:
Za koru:
  • 2 i po banane
  • 200-250 gr. Plazma keksa
Za fil i dekoraciju:
  • Puding od karamele
  • 250 gr. šlaga
Ostalo:
  • 3 banane
Priprema:
1. Samleti keks.
2. Dodati 2 i po banane. Smesu dobro umesiti rukama. 
3. Oblikovati je u plehu ili činiji.
4. Ostaviti u frižider da se ohladi oko 3-4h ili u zamrzivač na 1h. 
5. Iseckati 3 banane i poređati ih preko ohlađene kore.
6. Skuvati puding od karamele i preliti ga preko banana.
7. Ostaviti u frižider da se ohladi.
Dekorisati šlagom.

ENG: Total time: 20 minutes
.................
Ingredients:
For the crust:
  • 2 and half bananas
  • 200-250 gr. Plazma biscuits
For the filling and decoration:
  • 1 caramel pudding
  • 250 gr. whipped cream
Other:
  • 3 bananas
Preparation:
1. Grind the biscuits.
2. Add 2 and half bananas. Kneed well with hands.
3. Form the mixture into a pan or bowl.
4. Leave in the fridge to cool for about 3-4h or in the freezer for 1h.
5. Chop 3 bananas and align them over cooled crust. 
6. Cook the caramel pudding.
7. Pour the mixture over the bananas and leave in the fridge to cool.
Decorate with whipped cream.

IT: Tempo totale: 20 minuti
..................
Ingredienti:
Per l'impasto:
  • 2 e mezzo banane
  • 200-250 gr. Plazma biscotti
Per il ripieno e decorazione:
  • Budino di caramello
  • 250 gr. di panna montata
Altro:
  • 3 banane
Preparazione:
1. Macinare i biscotti.
2. Aggiungere 2 e mezzo banane. Impastare bene con le mani.
3. Formare con il composto in una padella o ciotola.
4. Lasciare in frigo a raffreddare per circa 3-4 ore o nel congelatore per 1 ora.
5. Tritare 3 banane e allinearle sulla crosta raffreddata.
6. Cuocere il budino e versare il composto sopra le banane.
7. Lasciare in frigo a raffreddare. 
Decorare con panna montata.





0 коментара