Lazanja / Lasagna

* English and Italian translation down below. *

Evo malo predaha od toliko slatkiša na blogu. 
Takođe ćemo napraviti pauzu i od brzih recepata, jer ovaj to definitivno nije. :)

Sigurna sam da svi Vi imate svoj omiljeni recept za lazanje.
Postoji toliko različitih varijanti lazanje i naravno, kao i svaki drugi recept, možete ga menjati onako kako Vama odgovara. Neki vole lazanje sa dosta mesa, a neki, pak, više preferiraju povrće.
Lazanja je epsko jelo. Da, deluje jednostavno, red kora, mesa u paradajz sosu i sira, ali da bi zaista dobili ono što želite potrebno je da uložite strpljenje i vreme.
A, s obzirom da pastu svi volimo, eto je ponovo na blogu. :)
Kremasta i sočna, ovaj kulinarski Mont Everest biće na Vašem stolu za manje od 2h.
S obzirom da je recept fenomenalan i da nije potrebno unositi neke promene, izuzev količine soli ili Vegete, jer to zavisi od Vašeg ukusa. Ja sam koristila kupovne kore, one koje ne treba prethodno kuvati. A kada je gotova, zlatne je boje i pufnasta je.



Šta nam je potrebno? Lazanje. Domaće ili kupovne. Ukoliko koristite kupovne kore koje nije potrebno kuvati, trebaće Vam oko 1h i 15 minuta do 1h i 30 minuta da se ispeku, dok će Vam za domaće kore trebati nešto manje vremena, otprilike 40-ak minuta.
Dalje, trebaće nam i mleveno meso: juneće, svinjsko, ćureće, pileće ili mešano. 
Sir: rikota i mocarela. Možete upotrebiti i kačkavalj.
I još: malo svežih ( ili suvih ) začina, crni i beli luk i 1 kg. paradajza.
Kore koje sam ja koristila nije potrebno kuvati, tako da ćemo odmah preći na pravljenje sosa.
Sitno iseckati crni i beli luk, propržiti na malo maslinovog ulja, dodati mleveno meso i sve zajedno pržiti par minuta. Paradajz oprati i oguliti mu kožu, iseckati i staviti da se kuva. Dodati mu mleveno meso i krčkati na tihoj vatri. Lazanje ređati u pleh, preliti sosom, pa opet ređati sve dok ne potrošite kore i sos. Na zadnju koru prelivenu sosom poređati sir i staviti da se peče 1h i 15 minuta do 1h i po, na 180C.

Servirajte lazanju uz finu, hrskavu Cezar salatu i tanke kriške hrskavog, toplog hleba iz rerne, premazanog belim lukom i čašu vina.
Odlična za vikend veče, sigurna sam da će Vam se dopasti. :)


Vreme spremanja: 1h i 15 minuta- 1h i 30 minuta
............................
Sastojci:
  • 250 gr. lazanja
  • 300 gr. mlevenog mesa 
  • Sir: rikota, mocarela, kačkavalj ( 250 gr.)
  • 1/2 glavice crnog luka
  • 3-5 čena belog luka
  • 1 kg. paradajza
  • So, Vegeta, biber, origano, bosiljak
Priprema:
1. Crni i beli luk sitno iseckati i propržiti na malo maslinovog ulja.
2. Dodati mleveno meso i pržiti sve zajedno par minuta.
3. Paradajz oprati i očistiti od kože, iseckati i staviti u šerpicu da se kuva.
4. Mleveno meso dodati u sos i krčkati na tihoj vatri. Dodati začine.
5. Lazanje ređati u pleh i preliti sosom. 
6. Postupak ponavljati dok ne potrošite kore i sos.
7. Zadnju koru prethodno prelivenu sosom, prekriti sirom i staviti da se peče na 180°C.

ENG: Total time: 1h and 15 minutes-1h and 30 minutes
.........................
Ingredients:
  • 250 gr. lasagna noodles
  • 300 gr. ground meat ( beef, pork, turkey, chicken)
  • Cheese: ricotta, mozzarella, caciocavallo ( 250 gr.)
  • 1/2 onion
  • 3-5 garlic cloves
  • 1 kg. tomatoes
  • Salt, Vegeta condiment ( optional), pepper, oregano, basil
Preparation:
1. Chop onion and garlic cloves and fry the in 1 Tbsp of olive oil.
2. Add ground meat. Fry them together for a few minutes.
3. Wash tomatoes and peel their skin, chop them, put them in a cooking pot and let them cook.
4. Add ground meat to the sauce. Cook on a low heat. Add all condiments.
5. Arrange lasagna noodles in a baking pan and pour sauce.
6. Repeat the process several times ( until you use all the noodles and sauce).
7. Coat the top with cheese and bake at 180°C about 1h and 15 ( or 1h and 30) minutes.

IT: Tempo totale: 1h e 15 minuti-1h e 30 minuti
..........................
Ingredienti:
  • 250 gr. lasagne
  • 300 gr. carne macinata
  • Formaggio: ricotta, mozzarella, caciocavallo ( 250 gr.)
  • 1/2 cipolla
  • 3-5 spicchi d'aglio
  • 1 kg. di pomodori
  • Sale, Vegeta condimento ( opzionale), pepe, origano, basilico
Preparazione:
1. Tritare le cipolle e l'aglio e soffriggere in 1 cucchiaio di olio d'oliva.
2. Aggiungere carne macinata. Fate soffriggere per qualche minuto. 
3. Lavare i pomodori e sbucciare la sua pelle, tritarle e lasciate cuocere.
4. Aggiungere carne macinata alla salsa. 
5. Disporre lasagne in una teglia da forno e versare la salsa. 
6. Ripetere il processo (fino a quando si utilizzano tutte le tagliatelle e salsa).
7. Rivestire la parte superiore con formaggio e infornare a 180°C circa 1h e 15 (o 1 ora e 30) minuti.



0 коментара