Čorba od prokelja / Brussel sprouts soup

* English and Italian translation down below.

Za sve ljubitelje supa i čorbica. ☺

Prokelj je izuzetan izvor vitamina C, A i K, bogat proteinima i mineralima.
U kulinarstvu se najčešće koristi u čorbicama, supama i kao predjelo. Ne bi trebalo dugo da ga kuvate ili pržite jer na taj način gubi svoje vitamine.
Prokelj u kombinaciji drugih sastojaka i začina čini ovu čorbicu vrlo primamljivom i zdravom, naročito u hladnim danima. 




Prvo ćemo oprati meso i staviti da se kuva. Prokelj takođe oprati, iseći na pola i dodati ga mesu. Dodaćemo i pola glavice sitno seckanog crnog luka, 1 kašičicu sveže ili suve mirođije, očistiti 2-3 krompira, iseći ga na kockice dodati ga prokelju i mesu. I naravno, začini po ukusu: so ili Vegeta i malo bibera. Kada su sastojci meki, isključiti šporet i služiti toplo.
Odlično i veoma ukusno jelo za ove skoro pa zimske dane, ali ga naravno možete jesti tokom bilo koje sezone. 



Vreme spremanja: 1h
..................
Sastojci:
  • 500 gr. prokelja 
  • Meso po izboru ( suva rebra, junetina)
  • 1/2 glavice crnog luka 
  • 1 kašičica sveže ili sušene mirođije 
  • 2-3 krompira 
  • So ( Vegeta ), biber
Priprema:
1. Meso oprati i stavtiti ga da se kuva. Oprati prokelj, iseći na pola i dodati mesu. 
2. Dodati pola glavice crnog luka. 
3. Dodati mirođiju. 
4. Krompir očistiti, oprati i iseckati na kockice. Dodati ga prokelju. Posoliti i pobiberiti. 
5. Kuvati oko 30 minuta. Služiti toplo.

ENG: Total time: 1h
................
Ingredients:
  • 500 gr. brussel sprouts
  • Meat by choice ( dry ribs, beef)
  • 1/2 onion
  • 1 teaspoon fresh or dried dill
  • 2-3 potatoes
  • Salt (Vegeta), pepper 
Preparation:
1. Wash meat, put it in a cooking pot and let it cook. Wash the brussel sprouts, cut them in half and add them to meat.
2. Add half onion. 
3. Add dill. 
4. Clean,wash and cut potatoes. Add them to sprouts. Season with salt and pepper. 
5. Cook for 30 minutes. Serve warm. 

IT: Tempo totale: 1h
...................
Ingredienti:
  • 500 gr. di cavoletti di bruxelles
  • Carne (costolette di maiale, carne di manzo)
  • 1/2 cipolla
  • 1 cucchiaino di aneto, fresco o secco
  • 2-3 patate
  • Sale (Vegeta), pepe
Preparazione:
1. Lavare la carne, mettere nella pentola e lasciare cuocere. Lavare i cavoletti di Bruxelles, tagliarli a metà e aggiungere alla carne.
2. Aggiungere mezza cipolla. 
3. Aggiungere aneto. 
4. Pulite, lavate e tagliate le patate. Aggiungerli al cavoletti. Condire con sale e pepe. 
5. Cuocere per 30 minuti. Servire caldo. 

0 коментара