Kroasani / Croissants

* English and Italian translation down below.

Kroasani... vazdušasto, slatko (ili slano) lisnato testo koje će Vas prebaciti u čuvenu Francusku svojim čulima ukusa i mirisa. 

I evo nešto što do sada nismo imali na blogu-peciva. ☺




Jako sočne i pufnaste, punjene džemom prosto se tope u ustima. Odlične su za uživanje u Vašem jutarnjem obroku, užini ili večeri uz šolju kafe ili toplog čaja. ☺




Ovi kroasani su vrlo jednostavni ukoliko ih pravite od smrznutog lisnatog testa, ali umeju da budu zahtevni ako se odlučite da testo spremate sami, zato se prvo pobrinite da imate dovoljno vremena. 




Tako prilagodljivi, možete ih praviti kako slatke, tako i slane i to sa skoro bilo kojim sastojcima koje imate u Vašem domu: džem ili marmelada, Nutella, sir ili krem sir, čokolada, cimet i vanilom, voće, pepperoni, pršuta ili pančeta, a neke od ovih, pored ovog recepta, ćete videti i u narednim postovima. 




Da biste ih napravili pratite par jednostavnih uputa:
Prvo, trebaće nam lisnato testo. Možete koristiti smrznuto ukoliko nemate vremena da spremate domaće, ili OVAJ recept za testo.
Sledeće nam je punjenje. Kao što već napisah, upotrebite šta god Vam se u tom trenutku jede. Ja sam testo podelila na pola, jedne sam filovala džemom, druge kombinacijom sireva.
I jedino što nam preostaje jeste da ih ispečemo. 




Dekoracija, ukoliko se odlučite za nju, je proizvoljna. Možete ih posuti šećerom u prahu, išarati otopljenom čokoladom ili nešto treće. 


Vreme spremanja: 30 minuta
...................
Sastojci:
  • Lisnato testo za kroasane, smrznuto ili sveže 
  • Punjenje po izboru: Nutella, džem ili marmelada, sir, pavlaka ili krem sir, pepperoni, pršuta ili pančeta, cimet, vanila, voće 
  • 1 jaje 
  • Dekoracija po želji
Priprema:
1. Sveže testo napraviti po OVOM receptu. 
2. Smrznuto testo ostaviti 10-15 minuta na sobnoj temperaturi, filovati po izboru i peći 15-20 min. na 225°C. 
3. Dekorisati po želji. Servirati uz šolju kafe ili čaja. 

ENG: Total time: 30 minutes
....................
Ingredients:
  • Phyllo dough or puff pastry for croissants, fresh or frozen
  • For filling: Nutella, jam or marmalade, cheese, sour cream or cream cheese, pepperoni, ham or bacon, cinnamon, vanilla, fruit
  • 1 egg
  • Decoration, by choice 
Preparation:
1. To make fresh dough check THIS recipe. 
2. To make croissants from frozen dough, leave the dough for 10-15 minutes at room temperature, fill each croissant with your favorite ingredients and bake for 15-20 min. at 225°C. 
3. Decorate them the way you want. Serve with cup of coffee or tea. 

IT: Tempo totale: 30 minuti
...................
Ingredienti:
  • Pasta fillo o pasta sfoglia per croissant, fresco o congelato
  • Per il ripieno: Nutella, marmellata, formaggio, panna acida o formaggio cremoso, peperoni, prosciutto o pancetta, cannella, vaniglia, frutta
  • 1 uovo
  • Decorazione, a piacere
Preparazione:
1. Per fare pasta fresca guarda QUESTA ricetta.
2. Per fare croissant con pasta surgelata, lasciare l'impasto per 10-15 minuti a temperatura ambiente, riempire ogni croissant con i vostri ingredienti preferiti e infornare per 15-20 minuti. a 225°C. 
3. Decorare nel modo desiderato. Servire con una tazza di caffè o tè.




0 коментара