Krompir salata / Potato salad

* English and Italian translation down below.

Ukusna salata od krompira pomešana sa svežim začinima i maslinovim uljem, belim lukom i limunovim sokom.

Nikada nisam nešto preterano eksperimentisala sa salatama, pa tako ni sa ovom. Uvek sam je spremala na klasičan način. Iako u ovu salatu možete dodati razne sastojke i na taj način je učiniti još zanimljivijom, ja sam ipak ostala dosledna klasici, onako kako je mi spremamo i volimo. ☺




Ova salata se brzo kuva i veoma je ukusna.
Biće Vam potrebno svega 20-ak minuta da je spremite. Jednostavno jelo pretvoreno u zabavno predjelo, ali takođe predstavlja odličan lagani ručak ili večeru. Možete je poslužiti gostima ili je spremiti za neka okupljanja.
Da biste izbegli suvoću, dodajte preliv po izboru.




Hajde da počnemo sa receptom.
Dakle, šta nam je potrebno? Krompir, naravno. Ja uvek koristim beli krompir. Nama je ta vrsta najukusnija. Dalje: beli luk. Ne treba puno, 2-3 čena, sitno seckana. Luk daje jako divnu aromu krompiru. Zatim će nam biti potrebni začini: So, biber, ruzmarin ili peršun. I naravno-maslinovo ulje. Što se preliva tiče, neko voli da doda majonez, neko pavlaku kao ja, ili ako ne volite ništa od navedenog, slobodno možete dodati i grčki jogurt.
I to je to. Vrlo jednostavno.
Ovu salaticu možete garnirati uz Vašu omiljenu vrstu ribe, ili neku drugu vrstu mesa, ili je pak jesti zasebno uz čašu vina. 




Kada spremate ovu salatu, tačnije kada kuvate krompir, pazite da ga ne prekuvate. Kuvajte ga u hladnoj vodi. Ja ga prethodno iseckam na kockice.
Onog momenta kada su Vam krompiri kuvani jednostavno dodajte ostatak sastojaka i dobro promešajte. Servirajte u činiji i uživajte u kremastom obroku.



Vreme spremanja: 30 minuta
....................
Sastojci:
  • 1 kg. krompira 
  • Pavlaka, tartar sos ili grčki jogurt 
  • 2-3 čena belog luka, sitno seckani
  • So, biber, peršun, ruzmarin 
  • Maslinovo ulje 
Priprema:
1. Očistiti i oprati krompir, iseckati ga. 
2. Sipati hladnu vodu u šerpu, dodati krompir i staviti da se kuva. 
3. Kuvati dok krompir ne bude mekan, oko 30 minuta. 
4. Kada je skuvan, dodati mu pavlaku, tartar sos ili grčki jogurt, beli luk, malo maslinovog ulja i začine. 
5. Promešati i poslužiti uz ribu, meso i čašu vina. 


ENG: Total time: 30 minutes
.................
Ingredients:
  • 1 kg. potato
  • Sour cream, tartar sauce or Greek yogurt
  • 2-3 garlic cloves, finely chopped
  • Salt, pepper, parsley, rosemary
  • Olive oil 
Preparation:
1. Clean, wash and chop the potatoes. 
2. Pour cold water in a cooking pan, add the potatoes and let them cook. 
3. Cook until potatoes are soft, for about 30 minutes. 
4. Once cooked, add cream, tartar sauce or Greek yogurt, garlic cloves, olive oil and condiments. 
5. Stir and serve with fish or meat and a glass of wine.


IT: Tempo totale: 30 minuti
..................
Ingredienti:
  • 1 kg. di patate
  • Panna acida, salsa tartara o yogurt greco
  • 2-3 spicchi d'aglio, tritati finemente
  • Sale, pepe, prezzemolo, rosmarino
  • Olio d'oliva 
Preparazione:
1. Pulire, lavare e tritare le patate.
2. Versare acqua fredda in una pentola di cottura, aggiungere le patate e lasciare cuocere. 
3. Cuocere fino a quando le patate sono morbide, per circa 30 minuti. 
4. Quando sono pronti, aggiungere la panna, salsa tartara o yogurt greco, spicchi d'aglio, olio d'oliva e condimenti. 
5. Mescolare e servire con pesce o carne e un bicchiere di vino. 


0 коментара